Almanya’da Taşınma Süreci
Herkese merhaba,
Önceki aylarda, “Almanya’da Ev Arama Süreci” isimli yazımda Almanya’da ev arama sürecine değinmiştim. Bu ayki yazımda ise Almanya’da ev arayıp bulduktan sonra, Almanya’da taşınma süreci hakkında; yani evi teslim alma, taşınma ve sonrasında çıktığınız evi teslim etme süreci ile ilgili bilgi vermek istiyorum.
Nisan Ayı’nın sonunda Frankfurt’ta oturduğumuz daireden daha geniş ve istediğimiz ölçütlere uygun başka bir eve taşındık. Taşınma süreçlerini oldum olası sevmemişimdir. Zaten yorucu bir süreç… Hele ki; yalnızsanız bu daha da zor oluyor. Ama bu sefer şanslıydık; çünkü değerli iki yakın arkadaşımız – sağ olsunlar – taşınma sürecinde bizi yalnız bırakmayıp bize yardımcı oldular. Onlara ne kadar teşekkür etsek az… Öncelikle, taşınma sürecine geçmeden önce taşınmaya karar verilen evi teslim alma sürecinden de bahsetmek istiyorum.
Almanya’da Evi Teslim Alma Süreci
“Almanya’da Ev Arama Süreci” isimli yazımda evi kiralamak için ev sahibi tarafından istenen belgelerden ve ev sahibinin bu belgelere göre eve talip olan kişiler arasından seçme yaptığından bahsetmiştim. Biz de Almanya’ya geldiğimizde kiraladığımız ilk ev ve yeni taşındığımız bu ev için evraklarımızı hazırlayıp gönderdik. Sorunsuz bir şekilde hemen ev sahibinden bu evimiz için de dönüş aldık. Bu aşamadan sonra ayrılacağınız evin sahibine hemen bildirim yapmak zorundasınız. Bunun için de ayrılmak istediğiniz tarihi belirten imzalı bir mektup hazırlayıp gönderiyorsunuz. Bir kopyasını da kendiniz için saklıyorsunuz. Bildiriminizden 3 ay sonra da evi teslim ediyorsunuz. Bunun detaylarını evi teslim sürecinde anlatacağım.
*
Taşınacağınız evi teslim almadan, yani kontratı imzalamadan önce size kontratın taslağı yollanıyor. Okuyup inceliyorsunuz, aklınızda soru işareti oluşturan maddeleri netleştiriyorsunuz. Her şey tamam olduktan sonra kontratı imzalamak için randevu ayarlanıyor. Yüz yüze buluşup kontrat da imzalandıktan sonra taşınacağınız dairenin anahtarını teslim almak için de ayrıca tarih veriliyor (Bu durum, taşınacağınız evin içinde de kiracı varsa geçerli; içinde kiracı yoksa anahtarı kontrat imzalanmasından sonra hemen alabiliyorsunuz. Bizim ilk kiraladığımız daire boştu ve hemen teslim alabilmiştik, şuan taşındığımız dairede ise kiracı vardı ve onun da çıkmasını bekledik).
Anahtarı teslim alırken kontratta bahsedilen tüm detayların üzerinden tekrar geçiliyor. Evin her köşesi tek tek incelenip kontrattakiyle aynı olduğuna emin olununca anahtar teslim ediliyor. Yani, evin herhangi bir köşesinde kırık, dökük varsa bunlar kayıt altına alınıp ev sahibine bildiriliyor. Anahtar teslim alındığı andan itibaren 15 gün içinde çıkabilecek her türlü problem, ev sahibine aittir. Bu sürede bir problem ile karşılaşıldığında vakit geçirmeden kiracı, ev sahibine bildirmekle yükümlüdür. 15 gün sonrasında karşılaşılan herhangi bir problemde 100 Euro’ya kadar çıkabilecek masraflar kiracıya aittir. 100 Euro ve üstü masraflar ise ev sahibine aittir. (Bu durum, her ev sahibine göre değişebilir. En azından bizim yeni taşındığımız evimizin kontratında bu şekilde belirtilmiştir.)
*
Ek olarak şunu da belirtmek isterim ki; Almanya’daki evler – Polonya’nın tersine – genellikle eşyasız. Hatta öyle ki; birçok dairede mutfak veya banyo hazır olmayabiliyor. Bu durumda banyo ve mutfağı ayarlamak size ait olmuş oluyor. Ya da içinde mutfak veya banyo hazır durumdaysa önceki kiracıdan mutfağı devralıyorsunuz. Bizim ilk dairemizde hem banyo, hem mutfak hazır durumdaydı. Dolayısıyla herhangi bir şeyi satın almak durumunda kalmadık. Şu anki taşındığımız dairede yine banyo ve mutfak, hazırdı. Fakat önceki daireden farklı olarak bu dairede mutfak dolaplarını ve ekipmanlarını önceki kiracıdan satın aldık. Dolayısıyla bu mutfak dolaplarını satın aldığımız için artık bizim. Bu evden çıkarken mutfak dolaplarını bir sonraki kiracıya biz de ya satacağız, ya da diğer bir seçenek olarak bir sonraki eve götüreceğiz.
Almanya’da Taşınma Süreci
Anahtarı teslim alıp temizledikten sonra taşınma tarihi de olanca hızıyla yaklaşıyor. Son ana bırakmadan, en az bir veya iki ay önce taşınma yöntemine karar vermeniz gerekiyor. Bunun için iki seçenek var:
- Ya araba kiralayıp (araba kiralama ile ilgili bir yazı da ilerleyen zamanlarda yazacağım) eşyaları yükleyip her şeyiyle siz ilgilenip siz taşırsınız,
- Ya da nakliye şirketiyle anlaşırsınız; her şeyi paketler, kamyona yükler ve diğer eve yerleştirirler. “Her şey” derken, gerçekten her şeyden bahsediyorum. A’dan Z’ye her şeyi, mutfak dolabındaki bardağa varana kadar…
Biz ise nakliye firmasıyla anlaşıp sadece taşıma konusunda yardım aldık. Yani, nakliye firması eşyalarımızı A noktasından alıp araca yükleyip B noktasına bıraktı. Şöyle ki; tüm eşyalarımızı biz paketledik. Çünkü; eşyalarımıza başkalarının dokunmaması konusunda biraz hassasız. Buna mutfaktaki bardak da dâhil… 🙂 Nakliye firmasına da taşınması gereken eşyalarımızın listesini gönderdik ve teklif aldık. Nakliye firmaları sizden taşınma tarihinizi, koli sayılarını, mobilyalarınızın bilgilerini de ölçüleriyle birlikte istiyorlar. Bu bilgilere göre de size fiyat teklifi veriyorlar. Verilen tekliflerin içinden en uygununu seçerek ve yine size gönderilen evrakları imzalayarak taşınma günü netleşiyor. Taşınma gününde anlaştığımız nakliye firması eski dairemizden eşyalarımızı araca yükleyip taşındığımız eve bıraktı. Biz yine paketlemede yaptığımız gibi yerleştirme işlemini de biz kendimiz yaptık. Taşınma işlemi de tamam; artık, yeni eviniz hayırlı olsun! 🙂
Bir Önceki Daireyi Teslim Etme Süreci
Yeni yere taşındıktan sonra haliyle çıktığınız daireyi ev sahibine teslim etmek zorundasınız. Evi nasıl teslim aldıysanız o şekilde de bırakmak zorundasınız. Almanya’da genelde daireler, beyaz badanalı şeklinde teslim ediliyor. Haliyle çıkarken de beyaz badanalı olarak teslim edilmektedir. İçinde yaşarken hangi renge boyamış olursanız olun… Bu arada genelde beyaz renk haricinde açık renkler de kabul edilmektedir. Ayrıca evi kullandığınız süre boyunca oluşan hasar varsa, evi teslim etmeden önce bunları da onarmak gerekiyor.
Şükür ki; Türkiye’de, Polonya’da ve burada da çıktığımız evleri temizleyerek ve hatta evleri teslim aldığımızdan daha da temiz teslim ettik. Daireyi teslim etme sürecinde hiçbir sorunla bu zamana kadar da karşılaşmadık.
Eğer bir yerde uzun bir süre yaşarsanız haliyle dairede yapılan değişiklikler veya yıpranmalar fark edilmeyebilir. Bu nedenle tavsiyem şudur:
- Daireyi teslim alırken her yerin fotoğrafını çekmeniz, çıkarken daireyi nasıl teslim etmeniz gerektiği konusunda size yardımcı olur. Hatta mümkünse her yeri videoya da çekebilirsiniz.
Daireyi teslim ederken sorun oluşursa daireyi teslim aldığınız gibi teslim ettiğinizi belgelemek için de bu görüntüler, size avantaj sağlar. Ayrıca doğabilecek tadilat masraflarını depozitodan kesilmesini önlemiş olursunuz. Daireyi teslim ederken de video çekmenizde fayda var. Çünkü yeni kiracı eve girdiğinde 15 gün içinde bir sorun ile karşılaşırsa suçu size atma olasılığını da önlemiş olursunuz. “Ben daireyi temiz ve sorunsuz teslim ettim bu da kanıtım” deme şansınız olur.
*
Almanya’da taşınma süreci ile ilgili kendi deneyimlerimizden yola çıkarak sizlere anlatmaya çalıştım. Bu süreci acısız atlatabilmek için yapılması gereken neyse ona uyarak yapmanızda fayda var. Son bir tavsiye olarak, hiçbir ülkede elden para vermeyin. İşlemlerin kayıt altına alınması için banka transferinden başka yöntem kullanmamaya özen gösterin. Yeni yazımda buluşuncaya dek sağlıkla ve sevgiyle kalın…
Pınar Kaya