Kitap Tavsiyelerim

Vincent’ın Yıldızlı Gecesi

Sanat Tarihi Öyküleri

Merhaba, Beni takip edenler bilirler ki; kitap tavsiyelerim arasında sanat ile ilgili kitaplar da mevcut. Bu haftaki tavsiyem de “Vincent’ın Yıldızlı Gecesi” isimli ve yine sanat üzerine bir kitap. Bu kitaba dair detayları, birlikte inceleyelim.

Vincent’ın Yıldızlı Gecesi İçeriği

Micheal Bird’ın yazmış olduğu “Vincent’ın Yıldızlı Gecesi”, birden fazla sanat tarihi öykülerinden oluşan bir kitap. Kitabın içeriğini, resimlerini ve detaylarını sevmekle birlikte kitabın kapağına başlı başına âşık oldum diyebilirim. Vincent Van Gogh’un bir hayranı olarak, “Yıldızlı Geceler” tablosu da en sevdiğim tablosudur. Dolayısıyla kitabın kapağı, bu açıdan benim için anlamlı. Fakat kitabın kapağına baktığınızda – doğal olarak – sadece Vincent Van Gogh ile ilgili bir kitap olduğunu düşünebilirsiniz. Kitabı okumaya başladığınızda ise öyle olmadığını görüyorsunuz. Bu açıdan, benim için bir hayal kırıklığı idi ilk başta. Oysaki Vincent Van Gogh dâhil olmak üzere birden fazla sanatçıya dair öyküler barındırıyor içinde.

Micheal Bird’in yazmış olduğu önsözden sonra başlayan kitap içeriğindeki bu öyküler, mağara döneminden içinde bulunduğumuz zaman dilimi olan 21. Yy’a kadar sekiz ana başlıkta toplanmış. Her öykü, kendi içindeki zaman diliminde yer alan sanatçı ve eseri ile karşımıza çıkıyor. Bu ana başlıklar şöyle:

  • Mağaralardan Uygarlıklara (M.Ö. 40.000 – 20)
  • Kutsal Mekânlar (800 – 1425)
  • Büyük Amaçlar (1425 – 1550)
  • Hayat Hikâyeleri (1550 – 1750)
  • Devrim! (1750 – 1860)
  • Farklı Gözle Bakmak (1860 – 1900)
  • Savaş ve Barış (1900 – 1950)
  • Yükselen Değer (1950 – 2014)

İnsanoğlunun 40.000 yıl öncesinden günümüze kadar gelen, hepsi birbirinden güzel hikâyeleri ile zamanda yolculuk yaptığınız ve dünyayı da dolaştığınız kitaptır, “Vincent’ın Yıldızlı Gecesi”. Almanya’daki Stadel Mağarası ile başlayan bu öyküler sayesinde bazen Fransa’ya, bazen Alpler’e, bazen Hollanda’ya, bazen Meksika’ya, bazen Kamboçya’ya, bazen Çin’e gidiyorsunuz. Almanya’da başlayan bu yolculuk, birçok yeri dolaştıktan sonra Pekin’de bitmekte.

İnsanoğlunun geçmişten günümüze kadar içinde bulunduğu dünyayı anlamlandırmaya çalışması, inanılmaz. Duygularını bazen taşa oyarak, bazen mermere veya metale şekil vererek, bazen de yağlı boya ile tuvale aktararak ifade ediyor olması ilham verici. Bu öyküler sayesinde insanoğlunun yaratıcılığını “Vincent’ın Yıldızlı Gecesi” eşliğinde daha güzel kavrıyoruz. 336 sayfadan oluşan bu kitapta her öykünün kendine ait resimleri de mevcut. Bu da kitap içeriğindeki çok güzel detaylardan biri.

Kitap sonunda bir dünya haritası mevcut. Kitapta yer alan sanatçıların öykülerinin geçtiği yerler, dünya haritasında işaretlenmiş. Dünya haritasından sonra bir zaman çizelgesi mevcut. Bu zaman çizelgesi ile tarihsel olayların listesine yer verilmiş. Sanatçıların öykülerine konu olan sanat eserlerinin listesi, “Sanat Eserleri Listesi” adlı başlık altında bulunmakta. İlgili eserin hangi ülkede ve müzede sergilendiği, boyutları ile ilgili detaylar mevcut. Temiz ve akıcı anlatımı ile sanata ilgi duyanların ilgi ile okuyacağı bir kitaptır.

Kendi Yorumum

Asıl mesleğim olan bilgisayar mühendisliği haricinde tutkunu olduğum bir başka alandır, sanat tarihi. Bu tutkumu taçlandırmak için de Ocak Ayından (2022) beri sanat tarihi alanında eğitim almaktayım. Daha önce sanat tarihi ile ilgili birçok kitap paylaşmıştım. “Vincent’ın Yıldızlı Gecesi” isimli bu kitap ise eğitim almaya başladıktan sonra okuduğum kitaptır. Sanat tarihi alanında yer alan birçok kitabın aksine bu kitabı okumak için illa eğitim almanıza gerek yok. Bu alanda severek okuduğum Celil Sadık’ın kitapları gibi Micheal Bird’in “Vincent’ın Yıldızlı Gecesi” de herkesin anlayabileceği, basit, sürükleyici bir dille yazılmış. Sanata dair severek okuduğum kitaplardan biri oldu bu da. Sanat tarihi ile ilgili arayış içinde iseniz bu kitabı okumanızı tavsiye ederim.

Bir başka kitapta buluşuncaya dek sevgiyle ve sağlıkla kalın…

Pınar Kaya