Almanya’da Ev Arama Süreci
İlkbahar Mevsiminin ilk gününden merhaba;
Başka bir şehre veya başka bir ülkeye taşındığınızda insan, doğası gereği ilk olarak kendini güvende hissedeceği ve başını sokacağı bir yer arar. Doğada hayatta kalmanın da ilk maddesi, kalacak yer ayarlamak veya sığınak bulmak değil midir? Her bölgenin, her şehrin, her ülkenin kendine özgü farklı yaşam koşulları ve yerleşim kuralları bulunmaktadır. Bu yerleşim kurallarına örnek verecek olursak Almanya’da çöplerin evlerde zorunlu olarak ayrıştırılması, kar yağdığında ve yapraklar döküldüğünde evin önündeki kaldırımın temizlenmesi, hafta içi akşam saat 20:00’den sonra ve Pazar günleri gün boyu çamaşır makinesinin çalıştırılmaması ve diğer komşuları rahatsız edecek şekilde gürültü yapılmaması gibi sıralanabilir. Bunlar, ilk aklıma gelen örnekler….
Polonya’da bu durumlar farklı olduğu gibi Almanya’da da ev arama, bulma ve taşınma süreci, Türkiye’de ve Polonya’da olduğundan farklı. Daha önce “Polonya’da Yaşam Maliyetleri” ile ilgili yazımı okumuşsanız, Türkiye ile arasındaki farklar hemen gözünüze çarpmıştır. Bu yazımda ise Almanya’da ev arama süreci hakkında sizlerle bildiklerimi paylaşmak istiyorum. Frankfurt’ta yaşadığımız için Almanya’nın diğer eyaletlerinde veya şehirlerinde biraz farklılık olsa da üç aşağı, beş yukarı aynı. O halde hemen başlayalım!
Almanya’da Ev Arama Süreci
Almanya’da ev, daire, iş yeri kiralamak veya satın almak ve her türlü emlak işleri için birden fazla web sitesi var; ama ben en sık kullanılan iki siteden ve detaylarından bahsedeceğim. Bir tanesi immobilienscout24.de, diğeri ise immowelt.de ’dir. Türkiye’deki gibi oturmak istediğiniz semte gidip camlarda Kiralık yazısı aramak Almanya’da çok etkili değildir. Bu nedenle Almanya’da ev arama süreci için emlak siteleri üzerinden arama yapmalısınız. Peki, bu sayfalarda ev nasıl aranır? Bu, ilk aşama! Almanca bilmeseniz bile korkmayın; çünkü Chrome’un içindeki veya Google’ın kendine ait translate özelliğini kullanarak kolaylıkla arama yapabilir ve ilanları inceleyebilirsiniz.
Almanya’da Ev Arama Sürecinde İşinize Yarayacak Emlak Siteleri
Immobilienscout24.de
Immobilienscout24.de sayfasına girdiğinizde ise karşınıza çıkan arama sayfası, aşağıdaki gibidir. Bu sayfada da numaralandırdığım kısımlar ise şöyledir: 1 no’lu yere tıkladığınız zaman üç tane seçenek çıkar; “Mieten (Kiralamak)”, “Kaufen (Satın almak)”, ve “Bauen (İnşa etmek)”. Bunlardan size uygun olanı seçiyorsunuz. 2 no’lu alan, yine bir üst seçenekteki gibi lokasyonu seçtiğiniz alandır. 3 no’lu alandan ise kiralamak veya satın almak istediğiniz türü seçiyorsunuz; yani daire, müstakil ev, paylaşımlı oda, arsa, oteller, depo gibi…
4 no’lu alana kira için ayırdığınız bütçeyi yazıyorsunuz. 5 no’lu alandan odayı seçiyorsunuz. Bu alana tıkladığınızda “ab 1.5, ab 2, ab 2.5, ab 3” gibi seçenekler çıkar karşınıza. Bu, kaç odadan itibaren daire; yani “en az 2 odadan itibaren başlayan arama sonuçlarını bana göster”demektir. 6 no’lu alana istediğiniz metrekareyi yazıyorsunuz. 7 no’lu alan ise seçtiğiniz lokasyondan (2 no’lu alandan) kaç kilometre uzaklığa kadar gitmek istediğinizi seçiyorsunuz. Seçtiğiniz kriterlere de göre de sonuçlar listelemek için sağ taraftaki yeşil renkli kutucuğa tıklıyorsunuz.
Immowelt.de
Immowelt.de sayfasına girdiğinizde aşağıdaki gibi arama kriterlerinin bulunduğu bir sayfayla karşılaşırsınız. Aşağıda görüldüğü üzere 1 no’lu alandan ne kiraladığınızı veya satın aldığınızı seçiyorsunuz; yani daire mi, ev mi… Kiralıyor musunuz, yoksa satın alıyor musunuz? Bu alanda bunu seçiyorsunuz. “Wohnung”, daire; “mieten” ise kiralamak demektir; “Wohnung mieten” de haliyle “daire kiralamak” anlamına gelmektedir. 2 no’lu alanda kiralamak istediğiniz lokasyonu seçiyorsunuz. 3 no’lu alanda yazan “Mietpreis”, kiralama fiyatı anlamına gelmektedir; yani bu alanda aylık toplam kira için ayırdığınız bütçeyi seçiyorsunuz.
“Toplam kira” diyorum; çünkü Almanya’da bir “Kaltmiete (Soğuk Kira)”, bir de “Warmmiete (ısıtma dahil kira)” olmak üzere iki ayrı terim bulunmaktadır. Bunun detayı bir sonraki alt başlıkta belirteceğim. 4 no’lu alanda yazan “Wohnfläche”, yaşam alanı demektir ve burada kaç metrekarelik ev kiralamak istediğinizi seçiyorsunuz. 5 no’lu alanda görünen “Zimmer”, oda demektir ve bu alandan da kaç odalı evde yaşamak istediğinizi seçip “Suchen (Arama)” butonuna basıp girilen özelliklerdeki ilanlar listelenmiş oluyor.
Evet, Almanya’da ev arama sürecinin ilk aşaması böylelikle tamamlanmış oluyor. Çünkü binlerce ilanı incelemek yerine, aranılan kriterleri girerek vakit kaybının önüne geçmiş oluyorsunuz.
Ev İlanlarını Değerlendirmek
Almanya’da ev arama sürecinin ilk aşamasından sonra gelelim ikinci aşamaya. Yukarıda ev ilanlarını listelemiştik. Şimdi ise bu ilanlardan birini incelemeye geldi sıra. İlanı açtığınızda evin lokasyonunu, kaç odası olduğunu, kaçıncı katta olduğunu, kaç metrekare olduğunu, daireye taşınma tarihi, evcil hayvanın kabul edilip edilmediği, kredi notunun (Schufa) gerekli olup olmadığı, daireye ait depolama alanı ve bisikletleri koymak için yer olup olmadığı, dairenin içinde nelerin olup olmadığı, hangi ulaşım araçlarına yakın olduğu, garaj sayısı, dairenin nihai enerji tüketimini, binanın kaç yılında inşa edildiği, kaç yılında yenilendiği, bina tipini, iletişim bilgileri gibi aklınıza gelebilecek her türlü detayı bu ilanlarda görmeniz mümkün.
Bu ilanlarda ise ayırt etmeniz gereken en önemli şey ise yukarıda da bahsetmiş olduğum “Kaltmiete” ile “Warmmiete” kavramının ne olduğunu bilmektir. Çünkü ilanlarda bu da var ve ilk zamanlarda aklınızı karıştırabilir. “Kaltmiete” denilen soğuk kira daireye ödenen paradır. Bu paraya ek maliyetler dahil değildir. “Warmmiete” denilen sıcak kira ise aslında “Nebenkosten” denilen ek maliyetlerin toplamından oluşan kira bedelidir. Bu ek maliyetler; ısıtma maliyeti, sıcak su maliyeti ve apartman giderleri gibi maliyetlerden oluşmaktadır.
Bir ev kiraladığınızda aylık ödedeğiniz kira bedeli, “Kaltmiete” değil; “Warmmiete”dir. Depozito olarak da çoğunlukla 3 soğuk kira bedeli istenmektedir. Arabanız varsa ve arabanızın da kapalı bir alanda durmasını istiyorsanız eğer garajı ayrıca kiralamanız gerekiyor. Toplam kira bedeline garaj dahil değildir. Bunu da ek olarak belirtmek isterim.
Beğendiğiniz İlanın Sahibi ile İletişime Geçme
Almanya’da ev sürecinde ev ilanlarını da inceledikten sonra beğendiğiniz bir daire için mesaj alanından evden sorumlu kişiye mesaj atıyorsunuz. Talebiniz üzerine sizi ya arayarak ya da size mail atarak evi görmek için randevu veriliyor. Pandemiden önce evi görmek için evi görmek isteyenlerden bir grup oluşturulup grupça geziliyordu. Pandemiden sonra bu, bireysel görüşmelere dönmüş durumdadır. Bir diğer seçenek ise evi online olarak dolaşıyorsunuz veya size dairenin videosu gönderiliyor.
Diyelim ki; evi beğendiniz! Evi tutmak istediğinizi ilettiğinizde sizden bazı evraklar isteniyor. Şimdi, o zaman evrak aşamasına geçelim…
Almanya’da Ev Arama Sürecinden Sonra Evi Kiralarken İstenen Evraklar
Gelelim, dördüncü aşamaya… Önce ev sahiplerinin kiracılardan istediği evraklardan bahsetmek istiyorum. Daha önce “Almanya’da Yeni Bir Başlangıç” isimli yazımda kısaca bahsetmiştim; fakat yinelemekte fayda var. Almanya’da ev arama sürecinde ev sahibine bu evrakları sağlamadan herhangi bir ev kiralamanız zor. Biz, Polonya’dan Almanya’ya gelmeden önce ev kiralamak için gereken tüm evrakları hazırlayıp gelmiş, bu evraklar sayesinde ilk beğendiğimiz evi tutmuş ve ev kiralama sürecimiz de acısız olmuştu. Siz de ev kiralamadan önce buna dikkat ederseniz siz de acısız bir şekilde ev kiralama sürecini tamamlarsınız. Bu evrakları şöyle sıralayabiliriz:
Kredi notunuzu gösteren belge! Almanya’da bu belgenin adına “Schufa” denilir. Almanya’ya gelmeden önce kredi notumuzu gösteren belgeyi biz, Polonya’dan almıştık. Diğer belgeler ise;
- 3 aylık maaş bordronuz,
- Pasaport ile birlikte geçerli vizenizin / oturum izninizin taranmış halleridir.
- Eğer Almanya’da yeni işe başlayacaksanız iş sözleşmeniz, şirketin çalışanı olduğunuza dair şirketten bir mektup ile birlikte bir önceki işinize ait 3 aylık maaş beyanı.
Önceki ev sahibinizden herhangi bir borcu olmadığına ve kalınan süre boyunca kiranın düzenli ödendiğine dair referans mektubu alındığında sizin için bir artı olacaktır. Bu, diğer belgeler gibi Almanya’da ev arama sürecinde zorunlu değildir; fakat olmasında yarar var. Bunun haricinde çoğunlukla emlakçılar, ev sahiplerinin doldurmanızı istediği formu ve Avrupa Birliği Yasalarına göre bu bilgilerinizi ev sahibiyle paylaşmak için izin belgesini size yollanıyor.
Formda istenen bilgiler şöyledir: evde kaç kişinin yaşayacağı, her birinin isimleri, doğum tarihleri, telefon numaraları, e-posta adresi, kimlik bilgileri, uyruk, meslek, iş yeri adresi ve telefon numarası, eve giren net maaş, evcil hayvan sayısı ve cinsi gibi bilgileri doldurup imzalayıp gönderiyorsunuz. Bir de bu bilgileri paylaşmaya izin verdiğinize dair belgeyi de imzalayıp gönderiyorsunuz.
* * *
Bu evrakları da gönderdiniz. Şimdi, eve talip olan diğer adaylarla birlikte elemeye girmiş oluyorsunuz. Çünkü; Almanya’da kiracı evi değil, ev sahibi kiracıyı seçiyor. Dolayısıyla profilinize göre sizi değerlendiriyor. Almanya’da ev arama sürecinin bu eleme aşamasında geri dönüş, olumlu da olabilir, olumsuz da… Olumlu olduğu takdirde artık evi kiralama sürecine geçmiş oluyorsunuz. Hayırlı olsun! 🙂 Bir sonraki yazımda ise Almanya’da ev arama sürecinin sonraki aşaması, kontratın imzalanması ve evi kiralama aşamasında doğabilecek süreçleri sizlerle paylaşacağım. O zamana dek sağlıkla kalın…
Pınar Kaya